Seo

Google ile Websitenizin Mobil Uyumluluğunu Test Edin

Websitenizin mobil uyumluluğunu test etmek için Google’ın sunduğu resmi aracı kullanabilirsiniz. Google’ın Mobil Uyumlu Test aracı, bir web sitesinin mobil cihazlarda nasıl göründüğünü ve performansını değerlendirir. İşte bu aracı kullanarak nasıl test yapabileceğiniz adımlar:

  1. Google’ın Mobil Uyumlu Test Aracına Gitme:
  2. URL Girme:
    • Test etmek istediğiniz web sitesinin URL’sini kutucuğa yapıştırın veya yazın.
  3. Test Et Butonuna Tıklama:
    • “Test Et” veya benzeri bir butona tıklayarak Google’ın test aracını başlatın.
  4. Sonuçları İnceleme:
    • Google, web sitenizin mobil uyumluluğunu değerlendirir ve sonuçları size gösterir. Eğer web siteniz mobil uyumlu ise, “Sayfa mobil dostu” mesajını göreceksiniz. Aksi takdirde, potansiyel sorunları ve önerileri içeren bir rapor alacaksınız.
  5. Detaylı Rapor İnceleme:
    • Eğer web sitenizde mobil uyumluluk sorunları varsa, Google size bu sorunları belirten bir detaylı rapor sunacaktır. Bu raporu inceleyerek, sitenizi düzeltmek için gerekli adımları atabilirsiniz.

Google’ın Mobil Uyumlu Test aracı, web sitenizin Google’ın mobil arama sonuçlarında daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilir. Mobil uyumluluk, SEO açısından da önemlidir çünkü Google, mobil uyumlu siteleri daha yüksek sıralamalarda gösterme eğilimindedir.

Web sitenizin mobil uyumluluğunu düzeltmek için genellikle responsive tasarım kullanmak, CSS medya sorgularını kullanmak, mobil dostu yazı tipleri seçmek ve sayfa hızını artırmak gibi adımlar atılabilir. Eğer detaylı teknik bilgiye ihtiyaç duyarsanız, bir web geliştirici ile çalışmanız faydalı olabilir.

İnternet üzerinde websitenizin hızını ölçmek için birçok site bulabilirsiniz. Bunlardan en iyileri;

  1. Gtmetrix ( www.gtmetrix.com ) 

GTMetrix websiteniz için birçok parametreyi analiz etmekte ve size doğru fikirler vermektedir.

Pagespeed Score – Site Hızı
Yslow Parametresi 

Eğer sitenizin Sayfahızı ve Yslow oranı birbirine yakın ve değer olarak 80’üstü ise site hızınız ve optimizasyonunuz iyi sayılır. Bildiğiniz gibi on page seo ( site içi faktörler) önemli bir faktördür, sitenizin hızlı açılması, mobil uyumlu olması gibi faktörlere çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Buradaki faktörlerde resimlerin optimizasyonu,yazılım optimizasyonu ve sunucunun hızı ve kalitesi çok önemlidir. Mobil web tasarımı da önemlidir.

 

Eğer test sonucunda 60 ve altında bir değer görüyorsanız, bir ajanstan teknik destek almanızda fayda vardır. Önemli olan sitenize gelen hit değil, sitenizde aksiyon gerçekleştirmesi yani eğer bir eticaret ise ürün satın alması, eğer bir hizmet sitesi ise iletişim sayfasından size ulaşması çok önemlidir. Web Yazılım Fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

GTMetrix ayrıca resim optimizasyonu, css optimizasyonu,javascript optimizasyonu, resim boyutları,yönlendirme,tarayıcı belleği gibi birçok alanda analiz değerlerini sunmaktadır. Test aralarında 30 sn ve 1 dk arasında beklemenizde fayda vardır. Lütfen arka arka arkaya çok fazla test etmeyiniz.

Siteniz yavaşsa yatırımınız bir anlamı yoktur!

2.  Pingdom

Bu da ayrı bir ücretsiz site test programıdır. Pingdom ile 4 ana merkezden Dallas,Texas, Avusturalya, Amerika ve İsviçre’den test edebilirsiniz. Tabiyki Türkçe bir siteyi bu merkezlerden test etmek ne kadar fikir verebilir, tartışılır…

Site analizi ile ilgili çok az veri paylaşan bu site, tam ve detaylı testi ücretli olarak sunmaktadır.
Performance Grade ( Performans Notu)
Load Time ( Yüklenme Süresi)
Faster Than // Diğer sitelerden hızlı olma durumu (%3)
Page Size- Sayfa Boyutu – Tüm js,imaj ve css leri içermemektedir.

Pingdom’a göre daha detaylı ve teknik analiz imkanı sunan Uptrends sitenizle ilgili size detaylı fikir verecektir. Uptrends ile websitenize 20 farklı sunucu üzerinden ping testi yapabilir, hızı ve optimizasyonu hakında fikir sahibi olabilirsiniz.

Aslında teknik olarak tüm css ve js’leri ayrı ayrı vererek kafa karıştıran bu sistem, keşke kullanıcı dostu bir raporlama sunsa daha iyi olurdu. Zira bu ücretsiz araçları kullananların çoğu yazılımcı değil, meraklı site sahipleridir. 🙂

Bu da incelediğimiz son site hızı test edicilerden.  Tasarım olarak fresh bir tasarım sunmaktadır. Bu yüzden bizim de gözümüze girdi diyebiliriz.

Fonsiyon olarak bir önceki arama sistemine benzeyen altyapısı mevcuttur. Sitedeki tüm css ve resimleri ayrı ayrı boyut ve hız olarak analiz etmektedir. Keşke analizin yanı sıra optimizasyonla ilgili de fikir verse daha güzel olacaktı..Yine de bookmark’ımıza ekledik.

Mobilde internet kullanımı, masaüstü internet kullanımını ilk defa 2015 sonlarında aştı. Buna göre artık yaptığımıza tasarımlarda mobil uyumlu web tasarımı göz ardı etmememiz gereklidir.

Sadece mobil uyumlu olması yetmiyor, aynı zamanda sitenin tıklanabilir olması ve navigasyonunun kolay olması gerekmektedir.

Google yakın zamanda Web Siteleri İçin Mobil Web Sitesi Hız Testi Aracı adlı bir araç yayınladı.

Sitenizi ücretsiz olarak test ettikten sonra, 0-100 arasında derecelendirilmiş üç puanı görürsünüz:

  • Mobil kullanım kolaylığı
  • Mobil hız
  • Masaüstü hızı

Mobil ve masaüstü hızları farklı analiz edildiğini görebilirsiniz.

Ziyaretçilerinizin çoğu, sayfalar 4 saniye içinde yüklenmezse mobil web sitesinden ayrılacaktır.

Bu Google’ın en yeni uygulamalarından biridir ve kesinlikle web geliştiricileri için ileride çoğu webmasterların dikkate alacağını düşünmekteyiz. Bu yüzden sizde bu sitelerden sitenizi test edebilirsiniz. Şöyle bir gerçek de var ki, google ilk 10 sıralamasında puanı 30-40 olan siteler de mevcut. Bu yüzden seo’dan ziyade müşteri memnuniyeti adına optimizasyon yapmanızda fayda vardır.

, , ,
Önceki yazı
En iyi Logo Tasarım Şirketleri
Sonraki yazı
Logo Tasarım Sitesi

İlgili Yazılar

Herhangi bir sonuç bulunamadı.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü